Šampinjonu krēmzupa
Sastāvdaļas
- svaigi šampinjoni
- 1 sīpols
- saldais krējums
- sāls un svaigi malti pipari pec garšas
Šampinjoni ir vispopulārākā un iecienītākā kultivētā sēne, kas savu nosaukumu ieguvusi no franču valodas(champignon). Tas ir universāls produkts, šampinjonus var izmantot svaigus, kaltētus, konservētus un pagatavot visdažādākajā veidā un visa gada garumā. Tie lieliski garšo kopā ar gaļu, dārzeņiem un daudziem citiem produktiem. Uzturvērtības ziņā spēj aizstāt gaļu. Svaigi šampinjoni satur iedarbīgu vielu — tirosināzi, kas stimulē asinsriti. Francūži apgalvo, ka regulāri uzturā lietojot šampinjonus, vismaz trīs reizes
samazinās aterosklerozes, infarkta un sirds un
asinsvadu slimību risks. Agrāk šampinjonus uzskatīja par delikatesi. Mūsdienās Eiropā ir ap 40 dažādu veidu šampinjonu, dažas sēņu šķirnes, kas aug
savvaļā ir arī indīgas. Veikalu plauktos
atrodami dažāda lieluma trīs krāsu šampinjoni: balti, gaiši brūni un brūni.
Ledusskapī tos svaigus var uzglabāt 3–4 dienas.
Pagatavošana
1
Sēnes nomazgāt un nosusināt. Sagriezt sīpolus
un šampinjonus (pilnīgi vienalga kā) un apcept
nelielā eļļas daudzumā. Pārlikt katliņā,
pārliet ar ūdeni un kādas 7-10 min. pavārīt.
Atdzesēt un blenderī sasmalcināt.
Pievienot sāli, piparus. Gatavai zupai pieliet
klāt saldo krējumu, tie, kuri vēro svaru, var
likt 10% krējumu. Vēlreiz uzvārīt.