Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ajvar

Sastāvdaļas
  • 1 baklažāns
  • 4-5 sarkanas paprikas
  • 1 liels sīpols
  • 4-5 ķiploka daiviņas
  • vīna etiķis (pēc garšas)
  • cukurs pēc garšas
  • 3 ēd.k. eļļas
  • čili pipari
  • pētersīļi
  • sāls pēc garšas
Mērci "Ajvar" gatavo galvenokārt no sarkanās paprikas ar baklažāniem, ķiplokiem un čili pipariem. Mērces izcelsmes valsts ir Serbija, un tāpēc vēl pazīstama kā "Serbijas salāti" vai "Serbijas dārzeņu ikri". Par ta saucāmiem nacionāliem salātiem tie kļuva pēc otrā Pasaules kara un šobrīd ir popurlāri visās balkānu valstīs. Oriģinālais mājās ajvar tiek gatavots no ceptas paprikas, bet daži ražotāji izmanto vārītu papriku, kas noved pie zemākas kvalitātes.

Pagatavošana

1
Papriku un baklažānu nomazgāt, ar dakšu uztaisīt caurumus un cept cepeškrāsnī vai uz oglēm, kamēŗ dārzeņu āiņa kļūst melna. Pārlikt gatavus dārzeņus maisiņā, kārtīgi aizsiet un pagaidīt 10 min. Tagad no dārzeņiem ļoti viegli noņemt ādu. No paprikas iztīrīt arī sēklas. Dārzeņus sablendēt (ne ļoti smalki).
2
Ukarsēt pannā eļļu un apcept tajā smalki sakapātus sīpolus, kamēr sīpoli kļūst causpīdīgi. Pievienot sablendētus dārzeņus un cept vēl 2 minūtes. Pievienot pēc garšas sāli, piparus, cukuru, čili piparus, etiķi un kārtīgi samaisīt.
3
Pasniedzot pārkaisīt ar zaļumiem. Šo mērci pasniedz pie grillētas vai ceptas gaļas, vai kā uzkodu ar sieru un maizi.

Pievienot komentāru

Mērces