Grilbārs “Šašliki”

Dodoties uz Jūrmalu gandrīz katru reizi pievērsām uzmanību - blakus gājēju pārejai un sabiedriskā transporta pieturai „Beberbeķi” esošā grilbāra “Šašliki” stāvvieta vienmēr pilna ar automašīnām. Tā noteikti ir laba zīme, jo vietas, kuras apmeklēt nav vērts, ierasti ir tukšas… Un šī gada motosezonas atklāšanas dienā nolēmām - pusdienojam tur! Ienākot atdurāmies pret bāra leti. Aiz […]

Lasīt vairāk →

Kādas bietes izvēlēties aukstajai zupai?!

Līdz ar siltā laika iestāšanos auksto zupu gatavošanas sezonu var uzskatīt par atklātu. Katrai saimniecei ir sava aukstās zupas pagatavošanas recepte. Šoreiz gan necentīsimies apkopot dažādās zupu receptes vai meklēt auksto zupu izcelsmes valsti. Šodien apskatīsim Latvijas veikalos piedāvāto galveno sastāvdaļu aukstajām zupām. Un tās ir marinētas bietes! Mūsu pirkumu grozā nonāca četru ražotāju (tirgotāju) […]

Lasīt vairāk →

Nedaudz par lāčiem un nedaudz par Basturmu

Šī brīža konkurence pārtikas ražotāju vidū liek uzņēmējiem meklēt jaunas nišas un jaunas peļņas iespējas. Tā ir noticis arī ar maizes ceptuvi “Lāči”. Veikala plauktos, turklāt gaļas nodaļā ievērojām šī zīmola iepakojumu ar uzrakstu “Basturma”… Tiem, kuriem šis nosaukums neko neizsaka, paskaidrosim. Basturma ir ar garšvielām saulē vītināta gaļa. Šāda gaļas uzglabāšanas metode ir izgudrota […]

Lasīt vairāk →

Portera alus, kas radīts Latvijā

Porteris (no angļu valodas Porter – nesējs) ir tumšais alus ar raksturīgu vīna piegaršu, spēcīgu iesala aromātu un piesātinātu garšu, kurā apvienojas gan saldums, gan rūgtums. Šo alu gatavo no tumšā iesala, kuram pievieno grauzdētu cukuru. Portera alu raudzē 60 dienas. Portera stiprums ir no 4,6 – 9,5% (dažām šķirnēm pat vairāk kā 10%). Pretēji […]

Lasīt vairāk →

Kafejnīca - motelis “Sumbrs” (Lielas porcijas, bet mati salātos)

Darba darīšanās mērojām ceļu uz Kandavas pusi. Rīgas - Ventspils šosejas 92 kilometrā pašā šosejas malā dižojas motelis “Sumbrs”. Mājupceļā nolēmām tur piestāt un papusdienot. Kad iebraucām moteļa stāvvietā, radās aizdomas, ka motelis ir slēgts. Mūsu auto stāvvietā bija vienīgais un arī telpās nekādu rosību nemanijām. Taču nē, durvis bija vaļā! Devāmies iekšā, Neviļus prātā […]

Lasīt vairāk →

Pelēkie zirņi - Ziemassvētku ēdiens nummur viens

Pelēkie zirņi ar speķi vai pelēkie zirņi ar kūpinātu gaļu (čīgiņām) Nešaubīgi, šis ēdiens pieder pie tā saucamās “latviešu identitātes”. Katrā ziņā, gandrīz katrā mājā šo ēdienu ceļ galdā Ziemassvētkos. Arī uzņēmēji apzinās - svētku steigā ne katra saimniece atradīs laiku “ņemties ar zirņiem”. Tie ir jāiemērc, jāmizo sīpoli, jāgriež gaļu. Ērtāk taču veikalā paķert […]

Lasīt vairāk →

Krodziņš latviskā garā “Bucefāls”

Bucefals jeb Bukefals (grieķu: Βουκέφαλος, Βουκεφάλας, no βούς “bullis” un κεφαλή “galva” - “buļļagalva”; 355. gads p.m.ē. - 326 gads p.m.ē.) bija Aleksandra Lielā zirgs un tas ir pats slavenākais antīkās pasaules zirgs. Pastāv uzskats, ka Bucefals nomira pēc ievainojuma Hidaspes kaujā 326. gadā p.m.ē., kas notika mūsdienu Pakistānas teritorijā. Pasaules vēsturē tikai daži zirgi […]

Lasīt vairāk →

Gardu Muti Valmiermuižā

Pēdējos gados aizvien populārāki kļūst dažādi tirgi un tirdziņi. Taču bieži vien apmeklējot šāda veida pasākumus rodas vilšanās, nevis prieka sajūta. Varētu minēt virkni pēdējos gados apmeklētus lielākus un mazākus tirdziņus, kuri sagādājuši tikai vilšanos un nesapratni - vai tiešām organizatori nav spējuši uzrunāt (pārliecināt) interesantu un garšīgu produktu radītājus un tirgotājus?! Vai nu šie […]

Lasīt vairāk →

Picērijā “Makss un Morics” sagaida puspliks pārdevējs

Kādā vasaras pēcpusdienā nolēmām iegriezties picērijā “Makss un Morics”, kas atrodas Rīgā, Biķernieku ielā 57. Pēc adreses iestādi atrast bija viegli, taču nepameta dīvana sajūta, ka kaut-kas nav kārtībā, jo nekādas izkārtnes virs durvīm nav. Vienīgais, kas liecināja par to, ka dotā iestāde ir meklētā picērija, sarkana uzlīme uz durvīm ar uzrakstu “Pasaulslavenā Biķernieku ielas […]

Lasīt vairāk →