Kādas bietes izvēlēties aukstajai zupai?!

Līdz ar siltā laika iestāšanos auksto zupu gatavošanas sezonu var uzskatīt par atklātu. Katrai saimniecei ir sava aukstās zupas pagatavošanas recepte. Šoreiz gan necentīsimies apkopot dažādās zupu receptes vai meklēt auksto zupu izcelsmes valsti. Šodien apskatīsim Latvijas veikalos piedāvāto galveno sastāvdaļu aukstajām zupām. Un tās ir marinētas bietes!

Mūsu pirkumu grozā nonāca četru ražotāju (tirgotāju) piedāvātās galda bietes aukstajai zupai -

“KOK”, “SPILVA”, “MILDA” un Z/S “GARĪŠI”.

Z/S “GARĪŠI” marinētās bietes iepakotas vakuuma maisiņā, pārējie uzņēmumi savas bietes pildījuši stikla burciņās. Vēlamies izcelt “SPILVA” burciņas, kuras aprīkotas ar jaunāko tehnoloģiju Orbit vāciņiem - tos patiešām ir vieglāk atvērt! Sīkums, bet patīkami, jo katrai saimniecei ir pieredze ar “īpaši spītīgiem” burku un burciņu vāciņiem, kurus pievarēt pašai ne vienmēr ir pa spēkam. Taču šis paldies laikam šoreiz jāsaka somu valodā - kiitos! - jo bietes ražotas pēc “SPILVA” pasūtījuma, nekur citur kā Somijā…. Pie šāda fakta jau esam pieraduši, jo globalizācija ievieš savas korekcijas.


Un tagad par galveno - par garšām! Pagatavojām četras aukstās zupas pēc tradicionālas receptes
. Degustētājiem zupas tika pasniegtas salietas šķīvjos un neviens no degustācijā iesaistītajiem cilvēkiem nezināja, kurā šķīvī izmantotas kāda ražotāja bietes. Vērtējums pēc principa “garšo/negaršo”. Vizuāli visas četras zupas izskatījās līdzīgi un apetīti rosināja. Pēc krāsas izcēlās tikai viena ražotāja bietes - “SPILVA”.

Šīm bietēm ir viskošāka, raksturīga bietēm krāsa, kas vizualizējas arī zupā.

Vismazāk punktu ieguva aukstā zupa, kurā tika izmantotas Z/S “GARĪŠI” bietes. Visi četri degustācijas dalībnieki zupu ar zemnieku saimniecības piedāvātajām bietēm tikai nogaršoja… Varbūt tikai mums nepaveicās, bet garšoja ne pēc bietēm. Drīzāk pēc zālēm un kaut-kādiem piemaisījumiem. Zupa nebija baudāma un nācās to izliet. Skumji (((
Ne visai labi komentāri tika izteikti saistībā ar zupu, kurā izmantotas “MILDA” marinētās bietes. Tās par ēdamām atzina divi no četriem degustētājiem.
Nekur tālāk pēc balsu apkopošanas netika arī SIA “KOK” bietes aukstajai zupai. Bietēs nav jūtama marināde, tās drīzāk jādēvē par konservētām bietēm. Bet 100% pozitīvu balsu ieguva “SPILVA” bietes klasiskās. Šī zupa, kurā tika izmantotas “SPILVA” bietes, tika izēsta pilnībā un dažs labs pat pieprasīja papildus porciju!

Lai jums izdodas pagatavot savu lieliskāko šīs sezonas auksto zupu!

, , , , , , ,

1 komentārs: Kādas bietes izvēlēties aukstajai zupai?!

  1. katrīna 06.05.2016 @ 10:08 #

    es izmantoju “Gardener” marinētās bietes, kas nopērkamas RIMI vai Super Netto. Lētas un ļoti garšīgas. Atgādina “Spilvas” bietes. Tā kā, ja vēlas lētāku variantu, var droši pirkt “Gardener”.

Komentēt