Krodziņš latviskā garā “Bucefāls”

Bucefals jeb Bukefals (grieķu: Βουκέφαλος, Βουκεφάλας, no βούς “bullis” un κεφαλή “galva” - “buļļagalva”; 355. gads p.m.ē. - 326 gads p.m.ē.) bija Aleksandra Lielā zirgs un tas ir pats slavenākais antīkās pasaules zirgs. Pastāv uzskats, ka Bucefals nomira pēc ievainojuma Hidaspes kaujā 326. gadā p.m.ē., kas notika mūsdienu Pakistānas teritorijā.

Pasaules vēsturē tikai daži zirgi ir piesaistījuši tādu uzmanību kā Bucefals. Par zirgu nav saglabājušies daudz faktu. Ir zināms, ka zirgs ir bijis tumšs ērzelis un karstasinīgs. Lai arī bieži tiek pieminēts, ka tas ir bijis melns, tomēr pēc lielākās daļas aprakstu var spriest, ka ērzelis ir bijis dūkan bērs. Lielākā daļa cilvēku iedomājas Bucefalu kā liela auguma ērzeli, tomēr tas visdrīzāk nemaz nebija tik liels….. (www.wikipedia.org)

Šodienas rakstā padalīsimies ar iespaidiem par Siguldas pusē atrodama krodziņa apmeklējumu, kuram saimnieki devuši šī leģendām apvītā zirga vārdu - “BUCEFĀLS”.
Ja brauciet no Rīgas, tad izbraucot no Siguldas labajā pusē skatam pavērsies guļbaļķu ēkas, taču ja brauksiet virzienā uz galvaspilsētu (no Cēsīm) - tad pirms pašas iebraukšanas Siguldā kreisajā pusē griežat savu spēkratu stāvvietā un gatavojieties kārtīgai maltītei Latviskā garā. Blakus esošajā viesu mājā tiek piedāvātas naktsmītnes, banketu zāle un sauna ar nelielu baseinu.

Taču, mūs, protams, interesēja tieši ēdieni un apkalpošana. Krodziņā ir divi stāvi un āra terase. Dienā, kad viesojāmies Siguldas pusē, laika apstākļi bija diezgan mainīgi - ik pa brīdim uzlija lietus, pūta nemīlīgs un brāzmains vējš, tāpēc āra terasi neizmantoja neviens no “BUCEFĀLS” viesiem. Arī otrajā stāvā nebija iespējas izvēlēties galdiņu, jo tajā dienā krodziņa otrais stāvs bija nolīgts banketam.

Tad nu daudz prātot iespējas netika dotas, sēdāmies uzreiz pie durvīm, jo citi galdiņi bija aizņemti. Laba zīme! Sliktā krogā vietu vienmēr atradīsi, bet te…. Cik varēja saprast, vietējie Siguldieši nedēļas nogalēs mēdz sevi palutināt ar garšu baudām.

Un te nu ieteikums: lai nebūtu jāredz ienākošo (potenciālo klientu) vilšanos, oficiantam - bārmenim vajadzētu satikt cilvēkus ne tikai pamājot ar galvu, bet arī pasekot līdzi brīvo vietu lietderīgai izmantošanai. Kamēr gaidijām pasūtītos ēdienus, bija ienākušas pāris lielākas kompānijas (6-8 cilvēki). Redzot ka pirmajā stāvā vietas pie viena galda neatradīsies un otrajā stāvā gatavojas lielākām dzīrēm, cilvēki devās prom. Tajā pašā laikā, pie galdiņa, kuram apkārt var sasēst šāds cilvēku skaits, savu maltīti baudīja divi cilvēki.

Mūsu pusdienu izvēle:

Cūkgaļas karbonāde ar kartupeļiem frī
Soļanka
“Īsts vīru ēdiens” - caurauguša cūkgaļa ar ceptiem sīpolu gredzeniem
Plānā pankūka ar jēra plaušām
Kartupeļu trīstūrīši ar sēņu mērci

No dzērieniem - kafija, toniks un tumšais alus



Uzreiz vēlamies minēt faktu - pāris minūtes pēc pasūtījuma veikšanas no virtuves bija dziramas gaļas āmuriņa sitienu skaņas - tātad, gaļa karbonādei tiek griezta un gatavota individuāli un nekādas atsildīšanas šeit nav. Tas, protams, priecē!

Par cūkgaļas karbonādi iebildumu nekādu, arī solanka garšoja lieliski. Plānā pankūka ar jēra plaušām arī bija baudāma, bet viens iebildums par kartupeļu trīsstūrīšiem - pie tiem tika pasniegta sēņu mērce (šampinjonu) un jāatzīst, tā nu bija diezgan pliekana… Nelielu izbrīnu izraisīja arī fakts, ka ēdienkartē minētie sīpolu gredzeni, izrādijās sīpolu riņķīši mīklā…, jā! Tie paši kuri lielās pakās atrodami lielveikalu saldētavās. Latviskāk, mūsuprāt, būtu uz pannas apceptas sīpolu ripas…,iespējams karamelizētas alū vai medū. Taču tā tāda atkāpe par tēmu.

Un kafija. Iespējams, ka tas ir gaumes jautājums, bet tā nesniedza gaidīto…Atvainojamies par salīdzinājumu, tāds degvielas uzpildes stacijas līmeņa dzērieniņš.

Taču kopējais vērtējums ir visnotaļ pozitīvs. Noteikti rekomendējam paviesoties šajā krodziņā un novēlam atrast katram savas īpašās garšu kombinācijas.

, , ,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt