Cālis cepšanai cepeškrāsnī

Kādu laiku mūsu “Melu detektors” laboratorijā notika remontdarbi un neviens pētījums netika veikts. Bet te kādu dienu mūsu uzmanību pievērsa A/S”Rīgas Miesnieks” vistas gaļas produktu līnijas “Kika” izstrādājums “Cālis cepšanai cepeškrāsnī”. Uzreiz gan vēlamies nomierināt Latvijā ražoto preču fanus, nav pamata gavilēm.

A/S”Rīgas Miesnieks” tikai pasūtītāja lomā. Ražotājs mūsu igauņu kaimiņi “Tallegg”, bet pie tā jau esam pieraduši. Likumu un nodokļu slogs liek uzņēmējiem meklēt alternatīvas, lai gūtu lielāku peļņu, bet A/S”Rīgas Miesnieks” logo iemidzina pircēja modrību un šādā kopdarbā tapušais izstrādājums nonāk mūsu virtuvēs. Taču visi vienā Eiropā dzīvojam un vai ta nu no labas maltītes ies atteikties tikai ražotāja ģeogrāfiskās atrašanās dēļ.

Nolēmām šo cāli iegādāties un padalīties ar savu viedokli arī ar jums, lai variet zināt, ko gaidīt no plēvēs ievīstītā putna.

Gada nogales svētku īpašais piedāvājums vēstīja, lai iegādātos cāli cepšanai cepeškrāsnī jāšķiras no 2,59LVL par putna kilogramu. Par mūsu izvēlēto cāli mēs samaksājām 4,50 LVL.
Putna pagatavošana neprasa īpašas iemaņas, viss vienkārši - jāatbrīvojas no dekoratīvās iepakojuma daļas, nogriež stūrīti un ar visu cepammaisu un trauciņu, kurā ievietots cālis, liec cepeškrāsnī. Mūsu iegādātais cālis svēra 1kg 750 g, tāpēc cepām 200 grādos apm. 1,5 stundu. Trauciņš, kurā cālis bija guldīts, pēc cepšanas bija pilns ar taukiem, no kuriem atbrīvojāmies pirms putna baudīšanas. Cepamā plēve vietām bija piecepusies pie cāļa un atbrīvojot putnu no plēvju gūsta ādiņa tiek traumēta. Bet ja neesiet nelabojams estēts, tad šim sīkumam nav jēga pievērst uzmanību, jo garšu tas noteikti neietekmē. Kraukšķīgs cālītis gan nebija, bet mīksts, labi izcepies un diezgan sulīgs. Garša nedaudz atgādināja gril-vistiņas, kuras tiek gatavotas veikalu gril vitrīnās. Ko teikt? Cepta vista ir un paliek cepta vista. Ja laika nav pašam pieķerties pie svaiga putna sagatavošanas cepšanai, tad kāpēc gan neiegādāt ar kaitīgām piedevām bagatinātu cālīti?!

Jā, šo tēmu jau esam tirzājuši ne reizi vien. Šajā gadījumā ražotājs nemaz necenšas slēpt veselībai kaitīgās piedevas. Lieliem burtiem un cipariem pie norādes “sastāvs” varam lasīt - E621, jā! Tas ir neviens cits, kā garšas pastiprinātājs mononātrija glutamāts! Lietojot produktus, kuriem pievienots konkrētais garšas pastiprinātājs, ēdāju var skart sekojošas blakusparādības: aizkaitināmība, bezmiegs, depresija, migrēna, astma, redzes pasliktināšanās, vēdergraizes, bronhu spazmas. Pirms gadiem četrdesmit garšas pastiprinātāju E621 sāka turēt aizdomās par to, ka tas var izraisīt alerģiju un astmu, kā arī tā saucāmo “ķīniešu restorāna sindromu”, kas izpaužas kā reibonis ar sliktu dūšu un galvassāpēm. Turklāt, ne tikai maziem bērniem, bet arī pieaugušiem cilvēkiem E621 izraisa atkarību, kas iedzimst nākamajā paaudzē.
Parējie pievienotie stabilizētāji, skābuma regulētāji un biezinātāji (E415, E450, E451, E452) tiek uzskatīti par nekaitīgiem lietošanai uzturā. Taču ieraugot uz iepakojuma visu šo “E” plejādi un saprotot, ka bērnam jagatavo kas cits…, laikam tomēr nākamreiz atturēsimies no šāda veida produktu iegādes.

Šim produktam piešķiram divas zvaigznes, noņemam trīs zvaigznes par neveselīgo garšas pastiprinātāja klatbūtni.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt