Cigoriņi, vērtīgi un veselīgi

Daži uzskata cigoriņus par nezālēm, daži ieska pievienot cigoriņus visiem ēdieniem. Kam tad ir taisnība?

Pamatelements.

Pats vērtīgākais cigoriņos ir inulīns - viela, kura normalizē kuņģa darbību un vielmaiņu. Inulīns palīdz samazināt cukura līmeni asinīs un efektīvs cīņā ar liekiem kilogramiem. Vēl cigroņi satur daudz B grupas vitamīnu, karotīnu, askorbīnskābi, kāliju, magniju un pektīnu.

Virtuvē.

Ļoti augstu tiek vērtēta kafija ar pievienotu sasmalcinātu cigoriņu sakni. To iesaka pat maziem bērniem. Beļģi cigoriņu kātus cep cepeškrāsnī ar āboliem, mēs gatavojam no tā saknēm dzērienu ar medu un citronu. No speciālas cigoriņu salātu šķirnes gatavo salātus, pievieno tos pastai, sacepumiem un grilē. Ja patīk cept kūkas, tad pamēģini pievienot maltus cigoriņus. Tas piešķir kūkām patīkamu riekstainu kafijas aromātu un garšu. Pāris tējkarotes cigoriņu pulvera atšķaida nelielā ūdens daudzumā, pievieno mīklai vai izsijā kopā ar miltiem.

Cigoriņus iesaka dietologi. Tas uzlabo gremošanu, paātrina metabolismu un izvada no organisma lieko šķidrumu. Gribi ātri nomest lieko svaru? Pagatavo uzlējumu (2 ēd.k. uz 1gl. silta ūdens) un izdzer pusstundu pirms ēdienreizes.

Salātu cigoriņi jau sen pie mums ir novērtēti. To kacenos (parādās veikalu plauktos aprīlī) ir paslēpušies daudzi vitamīni un minerālvielas, kuri tik ļoti nepieciešami mūsu organismam. 100g satur tikai 15 kcal.

Padoms.

Cigoriņu dzēriens ir neaizstājams stresa gadījumos. Tikai viena tasīte palīdzēs ātri savest nervus kārtībā.

No šķīstošiem cigoriņiem pagatavo dzērienu, kurš paaugstina imunitāti. 1 glāzē vāroša ūdens īzšķīdina 1/2 tējk. cigoriņu, pievieno pienu, medu un samaisa. Šo dzērienu jādzer no rītiem tukšā dūšā.

Pagatavo salātus. Salātu cigoriņus, svaigu gurķi un ābolu sagriež smalkāk. Tad pievieno citrona sulu, krējumu vai bezpiedevu jogurtu. Šādi salāti labi garšo paši pa sevi vai kā piedeva gaļas un zivju ēdieniem.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt