Praktiski padomi uzlējumu pagatavošanai mājas apstākļos

Vasara ir ražīgākais augļu un ogu laiks. Lai gan svaigas ogas Latvijā pieejamas vien pāris mēnešus gadā, dažādos veidos tās iespējams baudīt arī ilgāk. Viena no iespējām, kā celt dārzā salasītās ogas ciemiņiem svētku brīžos, ir uzlējumi. Ar īpašiem padomiem un uzlējumu receptēm dalās “Latvijas balzams” stipro dzērienu tehnoloģe Aija Zablocka.

Stipro dzērienu tehnoloģes Aija Zablocka pūrā iekrājušās gan receptes, gan padomi, lai uzlējums izdotos īpaši gards. Pirmais un pats svarīgākais: jāizvēlas labas un gatavas ogas! Kā arī uzlējumiem var izmantot gan svaigas, gan saldētas ogas. Svaigās ogas gan, atšķirībā no sasaldētajām, pirms gatavošanas ir jāsabaksta. Toties no sasaldētajām ogām uzlējumus iespējams gatavot arī ziemā!

“Gatavojot uzlējumus, jāatceras - domā labas domas un dari to ar prieku - tā ir maģija, kas strādā,” stāsta A. Zablocka. Lai gan ievārījumu gatavošanai izmanto ievārījuma cukuru, uzlējumiem tas nederēs! Tajā esošās pektīnvielas šoreiz nav vēlamas – uzlējums neizdosies.

Lai gan šķiet, ka veikalos uzlējumu gatavošanai degvīnu nav iespējams iegādāties – tā nav taisnība - 2012.gada jūlijā “Latvijas balzams” uzsāka stiprākā degvīna Latvijā – LB Vodka 69% ražošanu. Tas ir paredzēts dažādu ogu un augļu uzlējumiem, kā arī liķieru pagatavošanai mājas apstākļos. LB Vodka 69% izgatavošanā izmantots visaugstvērtīgākais graudu spirts. Alkohola saturs ap 70% ir vispiemērotākais uzlējumu un liķieru pagatavošanai, jo nodrošina optimālu garšas un aromāta izvilkumu, kas nav iespējams ar parastajiem degvīniem. Šim degvīnam piemīt arī labākas dezinficējošas īpašības nekā tradicionālam 40%.

Un lūk, divas uzlējumu receptes, kuras mājas apstākļos iespējams izgatavot no mūsu pašu ogām un LB Vodka 69%!

Jāņogu liķieris

Zemeņu liķieris

,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt