Ēdienu nosaukumi kuri maldina

Šo ēdienu nosaukumi patiesībā maldina cilvēkus - doktordesa, cālis tabakā, torte “Putnu piens”, korejas burkāni un padomju virtuves klasika - gaļa franču gaumē.

1. Gaļa franču gaumē

Majonēzi franči ēd tikai aukstā veidā un par šo gaļas ēdienu neko nezin, kaut gan franču saknes tam tomēr ir. Franču izcelsmes pavārs Urbens Djubua strādājot Krievijā izdomāja teļa gaļas ēdienu. Teļa gaļa ar sīpoliem, sēnēm un Bešamela mērci. Cepoties tieši Bešamela mērce veido zeltaino garoziņu. Padomju laikos saimnieces Bešamela mērci aizvietoja ar majonēzi. Pats Djubua šo recepti nosauca “Veau Orloff” - teļa gaļa “Orlovs”, par godu savam protežē Aleksejam Orlovam.

2. Cālis tabakā

Kāds sakars cālim ir ar tabaku? Patiesībā, šo plaši pazīstamo gruzīnu recepti tā sauc dēļ pannas, kurā cāli cep. Šī panna tulkojumā no gruzīnu valodas saucas “tapa”. Tā ir čuguna panna ar četrus kilogramus smagu vāku-presi. Tas ir pilnīgi pietiekami lai saplacinātu cāli un paatrinātu cepšanas procesu. Cāli cep minūtes 20, ik pa brīdim apgriežot. Par ātru pagatavošanu un garšu šo cāli iecienīja visā Padomju Savienībā. Bet vārds “tapa” pārtapa par “tapakā” vai “tabakā”.
Cāli tabakā pieņemts pasniegt ar asu gruzīnu adžiku, sacebeli vai tkemali mērcēm un dārzeņiem.

3. Doktora desa

Padomju tautsaimniecības lepnums! Kā tad radies šis nosaukums? Viss ir ļoti vienkārši. Desas receptūru izstrādāja vadošie valsts dietologi ar Maskavas Pārtikas institūta galvu Manuilu Pevzneru priekšgalā. Pirmais Doktordesas luņķis nonāca no konveijera 1936. gadā. VVST (jeb krieviski ГОСТ) bija strikti nodefinēta receptūra - 70% cūkgaļas un 25% liellopa gaļas, piens, olas un garšvielas. Uzglabāšanas laiks šim produktam bija 72 stundas, toties desa bija ļoti sātīga, kas tolaik bija nepieciešams. Tagad Doktordesai vairs nav noteiktu standartu un ražotāji var likt tajā visu ko vēlas.

4. Korejas burkāni

Arī šie pikantie salāti ir mūsu sarakstā. Nu kā tad tā?
Patiesībā, ne Ziemeļkorejā, ne Dienvidkorejā šādu salātu nav. Taču radīja tos tik tiešām korejieši, kurus 30-ajos gados Padomju vara deportēja no Piejūras novada uz Kazahstānu un Uzbekistānu. Korejieši ļoti ilgojās pēc sava nacionālā ēdiena kimči, bet vajadzīgo produktu nebija. Tad viņi aizvietoja tos ar burkāniem, kuru Vidusāzijā ir daudz. Bet pēckara gados korejiešu diaspora pārceļoties uz citām Padomju republikām jau iemācīja gatavot šādus burkānus pārējiem.

5. Torte “Putnu piens”

Pēc šīs tortes un konfektēm ar tādu pašu nosaukumu Padomju laikos stāvēja rindas. Konfektes 1936. gadā sāka ražot Polijā. Padomju valdībai tās iegaršojās un 1965. gadā tās sāka ražot Vladivostokā. Bet slavenā Maskavas restorāna “Prāga” konditoriem radās ideja uzcept lielu torti. Kas attiecas uz nosaukumu - tas radās no daudzu valstu pasakām par paradīzes putniem, kuri ar savu pienu baro mazuļus. Kā vēsta leģenda, šis piens cilvēkam ir kā nemirstības eliksīrs.
Bet ja kāda daiļava vēlējās tikt vaļā no uzmācīga pielūdzēja, tas sūtīja viņu pēc putnu piena - pēc tā, kā nav.
Kaut gan, kā noskaidroja mūsdienu zinātnieki, tad viss nav tik viennozīmīgi. Daži putni, piem.baloži, pingvīni, flamingo baro savus mazuļus ar kaut-ko līdzīgu pienam.

Foto:Leonid Soveljev

, , , , , ,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt