Biezpiena siers, sviesta siers un krēmsiers – visi šie nosaukumi ir attiecināmi uz vienu un to pašu produktu. Tas ir mīksts sviestmaižu siers – gaisīgs un saldens, kuru ir tik patīkami no rīta uzziest uz svaigas tostermaizes un iedzert tasi kafijas.
Krēmsieri tiek gatavoti no piena vai biezpiena, pievienojot krējumu un sviestu, taču visbiežāk sviesta vietā tiek pievienots saldais krējums. Tieši pateicoties saldā krējuma pielietojumam šis produkts arī ir ieguvis savu nosaukumu – krēmsiers. Eksistē daudzas tirdzniecības markas, ar kuru nosaukumiem tiek ražoti svaigie krēmsieri. Katra ražotāja produktam ir savas garšas un ražošanas procesa nianses. Kopējā ražošanas īpatnība ir tā, ka šajā procesā nav nobriedināšanas stadijas. Siera masa tiek fasēta iepakojumos karstā veidā. Tieši šī iemesla dēļ krēmsieri atšķiras no citiem sieriem, kuriem ir līdzīga konsistence, taču nepieciešama nobriedināšana līdz gatavības kondīcijai.
Krēmsiers tika izgudrots salīdzinoši nesen. Tā vēsture ir skaitāma četros gadu simteņos. Ir sastopama informācija par to, ka pirmo reizi krēmsiera recepte parādījās 19. gadsimta beigās ASV. Taču, patiesībā, pirmās ziņas par Cream cheese ir attiecināmas uz 17. gadsimtu - jau tad Francijā mācēja gatavot šo sieru.
Šobrīd veikalu klāstā ir sastopami visdažādākie krēmsieru veidi, kuri atšķiras ar dažādu ingredientu un tauku saturu. Kā piedevas krēmsieriem tiek izmantoti dārzeņi, augļi, garšvielas, zaļumi, smalki sakapāta žāvēta gaļa un zivis.
Visi svaigie krēmsieri ir ļoti veselīgi un barojoši. To sastāvā ir liels daudzums tauku, vitamīnu, proteīnu un mikroelementu. Krēmsierus lieto gan kā atsevišķu ēdienu, gan kā sviestmaižu, desertu un konditorejas izstrādājumu sastāvdaļu. Pat tie cilvēki, kuri nelabprāt uzturā lieto piena produktus (tādus kā biezpienu un krējumu), ļoti labprāt mielojas ar maigo krēmsieru. Šī siera garša ir tīkama gan pieaugušajiem, gan bērniem, un tādēļ tas ir kļuvis par gandrīz universālu produktu katrai ģimenei. Pateicoties savai gaisīgajai krēma konsistencei, sieru ir viegli uzziest gan uz grauzdētas tostermaizes, gan uz svaigas rudzu maizes.
Krēmsiera īpašības ļauj to veiksmīgi izmantot konditorejas izstrādājumu un desertu gatavošanai. Viens no vispazīstamākajiem produktiem ir čīzkeiks (tradicionāls amerikāņu pīrāgs, kuram ir daudz dažādas receptes, taču tā klasiskais variants nav iedomājams bez krēmsiera).
Nesen arī Latvijā sāļajiem sieriem pievienojušies saldie sieri - “RASA” ar cepumiem un ar avenēm. Dažādas receptes un “slavas dziesmas” par šiem sieriem nu jau klīst sociālajās vietnēs. Uzņēmuma mārketinga ļaudis šoreiz darbojušies pēc word-of-mouth principa, dodot iespēju produktu nogaršot un par to izteikties pašiem patērētājiem. Tas reklāmas nozarē nav nekāds jaunums, bet darbojas visai efektīvi. Par ko liecina šo krēmsieru “uzvaras gājiens”. Arī mēs nolēmām, ka šis produkts ir jānogaršo. Un jāsaka, neesam vīlušies! Šis produkts sniedz gaidīto, dzirdot vārdus “maigais krēsmiers ar …”. Mūsu izpratnē tā tam arī ir jāgaršo - gaisīgs, viegls, viegli uzziežams, lieliska piedeva baudas mirklim virtuvē.
Krēmsieru var iejaukt mīklā vai krēmā. Vēl to izmanto kārtaino salātu pagatavošanai un ēdienu dekorēšanai. No krēmsiera var pagatavot pat saldējumu. Recepte ir vienkārša, taču tajā pašā laikā, oriģināla: olu dzeltenumus saputo ar cukuru, saputotajiem olu dzeltenumiem pievieno krēmsieru, pienu un dažas karotes brendija. Vairākas reizes masu sasaldējiet saldētavā, periodiski to izņemiet un atkal saputojiet. Pēc dažām stundām varat baudīt pašu gatavotu saldējumu.
Produktam piešķiram maksimālo vertējumu:
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
Vai mascarpones siera vietā var izmantot šo krēmsieru?
To jūs varat saprast eksperimentējot. Viss ir atkarīgs no tā, kādā veidā vēlaties izmantot. Mūsu pieredze liecina, ka šis krēms ir pietiekami mitrs un spiežot caur kulināro maisiņu pēč tam novērojamas “peļķītes”. Arī putojot atdalās ļoti daudz šķidruma, tāpēc pats siers paliek neviendabīgs. Ja jums vajag tikai iemaisīt, tad var aizvietot, taču jāņem vērā ka tas ir salds jau pats pa sevi. Lai izdodas!