Šī kēksa recepte ir no tiem seniem laikiem, kad ledusskapju vēl nebija, bet kaut-kādā veidā cilvēce glabāja pārtikas produktus ilgāku laiku. Daži produkti no ilgas glabāšanas ir kļuvuši vēl garšīgāki.
Šo kēksu var glabāt ilgāku laiku. Parasti to sāk
cept 3 mēnešus pirms svētkiem. Ja pasniegt plānots
ātrāk, tad vēl siltu kēksu apslaka ar lielāku ruma daudzumu, sagriezt šķēlītēs un pasniegt.
Mūžīgais augļu-ruma kēks
-
- Gatavošana
- minūtes
- Sarežģītība Viegli
Receptes vērtējums
- (0 /5)
- (0 novērtējuši)
- Recepte
- Kā gatavot
- Novērtēt & Komentēt Teksta lielums
Sastāvdaļas
- 1/2 gl/ kaltētu dzērveņu
- 1/2 gl. kaltētu ķiršu
- 1/2 gl. rozīņu
- 1/2 gl. attīrītu vālriekstu
- sauja citrusu sukādes
- 2/3 gl. tumšā ruma
- 300g sviesta
- 1 gl. miltu
- 1/2 gl. brūnā cukura
- 2 tējk. vaniļas cukura
- 4 olas
- 4 ēd.k. piena
- 1/2 gl. šķidra medus
- 1/2 tējk. malta kanēļa
- 1/4 tējk. cepamā pulvera
- šķipsniņa sāls
Pagatavošana
- Blenderī sasmalcināt sukādes, rozīnes, ķiršus, dzērvenes, riekstus un iemērkt rumā uz 2 dienām stikla burkā ar aizskrūvējamu vāku istabas temperatūrā. Rumu caur sietu noliet (bet neliet ārā - tas vēl noderēs) un žāvētus augļus apviļāt miltos, lai nesalīp.
- Lielā bļodā sajaukt izsijātus miltus, kanēli, cepampulveri un sāli. Citā bļodā uzputot istabas temperatūras sviestu ar cukuru un vaniļas cukuru līz putām. Trešā bļodā uzputot olas. Ceturtā bļodā sajaukt medu ar pienu.
- 3 ēd.k. olu masas pievienot sviesta masai. Tad pievienot 1/3 miltu masas un 1/3 medus-piena masas un sajaukt. Šādā veidā sajaukt visas sastāvdaļas kopā. Pašus pēdējos pievienot izmērcētus augļus, riekstus un sukādes. Visu kārtīgi sajaukt - mīklai sanāks ne viendabīga mazā miltu daudzuma dēļ, bet tad nekādi neietekmēs gala rezultātu.
- Dziļu formu (1,5-2 l apjoms) iesmērēt ar sviestu un pārkaisīt ar miltiem. Pārlikt tajā mīklu un cept iepriekš uzkarsētā krāsnī 165 grādos apmēram 45 min. līdz gatavībai. Pārbauda ar koka kociņu. Izņemt no cepeškrāsns un atstāt atdzist formā uz 10 min. Apslacīt ar 4 ēd.k. ruma, kas palika no augļiem.
- Izklāt plēves gabalu pietiekami lielu, lai tajā ietītu kēksu pilnībā. Pa virsu izklāt tik pat lielu auduma vai marles gabalu un saslapināt to ar 2 ēd.k. ruma, kas palika no augļiem. Kēksu ļoti cieši ietīt audumā un plēvē. Ietītu kēksu atdzesēt līdz istabas temperatūrai. Ietīt jau atdzesētu kēksu folijā un šo tīstokli ielikt plastikāta konteinerā ar cieši aiztaisāmu ciet vāku. Malas aizlīmēt ar skoču, lai netiek klāt gaiss. Šādi kēksu glabājam vēsā vietā (pagrabā, kambarī, ledusskapī) līdz pasniegšanai. Pirms pasniegšanas kēksu noved līdz istabas temperatūrai un sagriež šķēlītēs.
- Receptes kategorija : Konditoreja
- Sastāvdaļas : Ziemassvētki
Par autoru
bonappetit.lv
Receptes, turklāt pārbaudītas receptes. Tās papidinam katru dienu. Ēdienu un dzērienu receptes, padomi un ieteikumi, noderīgi raksti un aktuāla informācija.
Lasīt vairāk par šo autoru...Tevi varētu interesēt arī:

Birku mākonis
alus
aukstā zupa
brokastis
bērnu uzturs
detokss
diēta
Dobeles Dzirnavnieks
dzeramais ūdens
Džeimijs Olivers
gaļas bumbiņas
grilam
grila skola
Grills
iepērcies droši
ieteikumi grilētājiem
Japāna
kafija
Kok
kokteilis
krogs
kur paēst
kā pagatavot
laboratorija
Lauretana
majonēze
milda
minerālūdens lauretana
motelis
pica
putnu fabrika ķekava
pvd
pārbaudītas receptes
receptes
restorāns
saldējums
siers
spilva
uzturs
veselība
Veselīgs
veselīgs dzīvesveids
veselīgs uzturs
video recepte
Ķekava
šokolāde
Pēdējie komentāri
- ELVI iekš “ELVI” kur pārdevējām vēmiens nāk
- pavarins iekš “ELVI” kur pārdevējām vēmiens nāk
- ELVI iekš “ELVI” kur pārdevējām vēmiens nāk
Novērtē šo recepti
0 cilvēki ir novērtējuši šo recepti
Vidējais vērtējums
Pagaidām nav komentāru.