Pasakiet, cik jums ir gadu, un mēs atbildēsim, kas jums jālieto uzturā, lai saglabātu jaunību, veselību un ideālu augumu daudzu gadu garumā. Vērtīgos padomus lūdzām sniegt ārstiem – dietologiem.
Jums ir 20 – 30 gadu.
Šajā periodā kaulaudi vēl turpina veidoties. No tā, kā jūs par kaulu sistēmu parūpēsieties tagad, būs atkarīga osteoporozes veidošanās iespējamība turpmākajos gados. Ēdiet vairāk kalciju saturošus produktus: biezpienu, skābpiena produktus, riekstus (mandeles, lazdu riekstus, pistācijas), pupiņas. Neatsakieties no piena un atcerieties par sieru, īpaši par kausēto sieru. Ievērojiet mērenību – ne vairāk kā 50 g siera diennaktī, pretējā gadījumā jūs riskējat uzkrāt liekos kilogramus.
Jums ir apātija un nespēks, kaut arī jūs saprotiet, ka šajā vecumā tas ir par agru? Visticamāk, ka jūsu organismam trūkst jods. Pārbaudiet vairogdziedzeri. Pataloģijas nav, bet simptomi saglabājas? Iekļaujiet savā ēdienkartē jūras ūdensaugus, zivis un jūras veltes.
Vielmaiņas procesi šajā vecumā darbojas visaugstākajā līmenī. Tomēr kļūdaini ir domāt, ka liekais svars neuzkrājas. Ierobežojiet ātro ēdināšanas restorānu ēdienu, kūpinājumu un gāzēto dzērienu lietošanu. Savā ēdienkartē palieliniet olbaltumvielu daudzumu līdz 0,83 – 0,86 g uz 1 ķermeņa masas kilogramu. Ieteicams, lai 60 – 70% no tām būtu dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas.
Jums ir 30 – 45 gadu.
Pēc 30 gadu vecuma pieaugoša darba stresa un atbildības par ģimeni rezultātā vielmaiņas procesi pakāpeniski sāk palēnināties. Līdz 35 gadu vecumam vielmaiņa ir kļuvusi lēnāka par 10%. Muskuļi sajaucas ar zemādas tauku šūnām. Daudzām sievietēm parādās liekais svars, kas saistīts ar pēcdzemdību periodu, hroniskas saslimšanas, bieži tiek novērota dzelzs deficīta izraisīta anēmija.
Pirmkārt, līdz minimumam samaziniet tauku daudzumu savā ēdienkartē, pārsvarā dzīvnieku taukus, un parastos ogļhidrātus. Ja jums ir pavisam grūti iztikt bez saldumiem, makaroniem un kartupeļiem, tad ēdiet šos produktus ne biežāk kā vienu vai divas reizes nedēļā. Gatavojiet ēdienus no putraimiem (starp citu griķi samazinās dzelzs deficītu organismā), sarkanās gaļas un dārzeņiem. Ja jums ir anēmija, tad jums obligāti uzturā ir jālieto liesa liellopu gaļa, aknas un tītara gaļa. Lai paātrinātu vielmaiņu, katru rītu tukšā dūšā izdzeriet 1 ēdamkaroti olīveļļas. Vakarā aprobežojieties ar vakariņām no dārzeņiem un zivs. Vairāk kustieties – ne tikai lai uzlabotu kopējo pašsajūtu, bet arī lai uzturētu vajadzīgajā līmenī kuņģa un zarnu trakta darbību.
Ieteicams, konsultējoties ar ārstu, kā pārtikas piedevas palietot folijskābi, kalciju, magniju un omega-3.
Jūs esat vecāki par 45 gadiem.
Pirmsklimaksa periods – īpšs laiks, kad mainās hormonālais fons, tiek izjaukta lipīdu apmaiņa un aktīvi uzkrājas holesterīns. Izslēdziet no ēdienkartes ar taukiem piesātinātus produktus, īpaši dzīvnieku izcelsmes, lai izvairītos no sirds-asinsvadu saslimšanām un augsta glikēmiskā indeksa, kurš izraisa krasas insulīna svārstības, kas savukārt palēnina tauku šķelšanu un veicina tauku uzkrāšanos.
Lieciet uzsvaru uz nedaudz apvārītiem putraimiem, ēdiet tos vismaz vienu reizi dienā. Putraimos esošais B vitamīns veicina atmiņas uzlabošanos un nostiprina kaulu un muskuļu audus.
Lai aizsargātu kaulu sistēmu, reizi nedēļā dažādojiet savu ēdienkarti ar galertu vai kvalitatīviem zivju konserviem. Lielisks fitoestrogēnu (jaunības hormona) avots ir pākšaugi. Lietojiet tos 3 – 4 reizes nedēļā. Skābpiena dzērieni ar dzīvajām baktērijām normalizē un optimālā līmenī uztur zarnu mikrofloru, dzeriet tos katru dienu. Savam ēdienu grozam pievienojiet dārzeņus, graudaugus, riekstus un mērenā daudzumā arī žāvētus augļus.
Piecus gadus pirms menopauzes iestāšanās lietojiet multivitamīnu kompleksus, protams, pirms tam konsultējoties ar savu ārstu.
Piezīme. Jebkurā vecumā dzeriet ūdeni pietiekamā daudzumā. Ūdens organismam piegādā barības vielas un attīra organismu no toksīniem.
Pagaidām nav komentāru.